Fotografisanje noću

pariz noću

Ljudi koji nisu upoznati sa umećem fotografije u većoj meri, odnosno oni koji se ne razumeju u fotografsku disciplinu, najčešće veruju da se najbolje fotografije ostvaruju po izrazito sunčanom danu. Pretpostavljaju da je dnevno svetlo najbolje svetlo zahvaljujući kojem se dobija čista i oštra fotografija; a, takođe i prirodna, za razliku od onih koje se fotografišu pod blicem i ostalim veštačkim osvetljenjima. Ipak većina profesionalnih fotografa smatra da je najbolje fotografisanje po oblačnom danu. Da, dobro ste pročitali, po oblačnom danu. Zbog čega? Zbog toga što koliko god da je oblačan dan imaće dovoljno svetlosti za kvalitetnu profesionalnu fotografiju, a neće se desiti kao pod jakim suncem da se pojave neželjene senke, da neki delovi budu jednostavno previše svetli te da se skoro ni ne vide, i sl. Dakle, ukoliko Vas je zanimalo koji su najbolji uslov za spoljnu fotografiju, otkrili smo Vam  samo jednu od mnogih „fotografskih tajni“.  Pravo je pitanje – Kakvi su uslovi za fotografisanje kada nema skoro nikakvog prirodnog svetla? Kakvi su uslovi kada pokušavamo da fotografišemo noću?

Noćna fotografija je posebna vrsta fotografije koja zahteva profesionalni fotoaparat, dodatnu opremu kao i veoma dugo iskustvo u ovom polju fotografije i naravno, presudno – strpljenje. Glavna osobina koju mora posedovati svako ko želi da se bavi noćnom fotografijom jeste strpljenje. Naravno, noćne fotografije, kao i sam proces fotografisanja noćnih prizora variraće od teme do teme.  Nije isto ukoliko se noću fotografiše grad ili priroda, vatromet ili munja, zvezde ili park, itd. Sada Vam je verovatno malo jasnije o čemu je sve reč kada govorimo o noćnoj fotografiji. Ima mnogo noćnih prizora koji će Vam bukvalno oduzeti dah, ali je veoma teško uhvatiti ih i ovekovečiti i u kvalitetnoj fotografiji. Jedan od veoma važnih delova kod fotografske opreme kada želite fotografiju u noćnim uslovima jeste dobar svetlosni objektiv. U zavisnosti od lokacije, kao i same teme i naravno njenog osvetljenja biće neophodna i sledeća oprema: stativ, daljinski okidač, ručne lampe, reflektori ili blicevi.

Verovatno ste se i sami više puta zapitali zbog čega se dešava da fotografija koja se radila noću, ili pri bilo kakvom slabom osvetljenju ne izgleda dovoljno oštro, tj. zašto se na njoj ne vide svi oni detalji koje ste Vi golim okom videli? Vrlo jednostavno, Vaše oko je mnogo bolji objektiv od onog koji imate na fotoaparatu.  Dakle, objektiv može ali i ne mora biti presudna stvar prilikom ovakve vrste fotografisanja. Ukoliko želite da se usudite da se okušate u ovoj disciplini proučite stručne tekstove, nabavite kvalitetnu opremu i naoružajte se strpljenjem. Ukoliko, pak nemate želju da se ovoj fotografiji posvetite toliko, a potrebna Vam je određena kvalitetna noćna fotografija, onda posao prepustite, profesionalcima – nama!

Kome je sve neophodna ova usluga – Fotografisanje noću?

Do ovog teksta ste možda došli slučajno, istražujući ovu zanimljivu temu – posebnu fotografsku disciplinu, ili ste jednostavno istraživali naš sajt na koji Vas je prvobitno namamila neka druga tema ili ste Vi jedan od onih kojima je upravo ova usluga potrebna. Za sve one koji nisu došli do ovog teksta iz potrebe za uslugom, objasnićemo kome je to nekada potrebna baš ova vrsta profesionalne fotografije. Sigurno ste i sami imali prilike da uživate u fotografijama prelepih turističkih destinacija, bilo u onim na kojima je priroda, bilo u fotografijama velikih svetskih metropola; sigurno su Vas daleko više oduševili noćni prizori. Neuhvatljiva mističnost tame budi u nama neko osećanje, sve nam deluje nekako privlačnije, interesantnije, mirnije, pa samim tim i lepše. Noć u nama budi romantiku i zato smo joj naklonjeni kada je vidimo na fotografiji. Fotografije prelepe prirode prekrivene snegom, zahvaljujući kojem fotografija nije toliko mračna, probudiće u nama lepa praznična osećanja, još ako je u pitanju predeo na kojem se vidi i priroda i grad, pa se na kućama nalaze prelepi lampioni i ostala novogodišnja osvetljenja, ova noćna fotografija ličiće na pravu Božićnu razglednicu, a nema osobe koja pred ovim razglednicama ostaje ravnodušna. J Dakle, ova usluga je veoma često potrebna turističkim organizacijama i agencijama koji žele da prezentuju neku destinaciju u bilo koje doba dana i noći, kao i u bilo koje godišnje doba. I sami znate kako su moćne dobre fotografije svetskih metropola noću, kada jedino osvetljenje jeste sâmo osvetljenje grada, ulične svetiljke i svetlost koja dopire kroz prozore velikih oblakodera, kao i razne boje sa svetlećih reklama svuda unaokolo. Na takvoj fotografiji prezentovan je budan noćni život jednog grada, ali i njegova arhitektura – u pitanju je prava fotografija koja će privoleti sav mladi svet da putuje. Takođe, prezentovanje nekih delova prelepe arhitekture može biti lepše noću, može se dobtiti taj romantični efekat. Svi smo imali prilke da vidimo fotografije nekih prelepo osvetljenih mostova noću, i te boje koje su se oslikavale na površini vode ostavile su nas bez daha i probudile u nama ona topla osećanja. Možemo da zaključimo da je ljudima koji rade u oblasti turizma neophodna dobra noćna fotografija.

Postoji posebna podoblast u noćnoj fotografiji koja nosi ime – astrofotografija, a u pitanju je, kao što i sami možete naslutiti, fotografisanje neba i nebeskih tela. Ove fotografije služe nauci, i služe astrolozima. Fotografisanje zvezda i drugih nebeskih tela, ali i munja i gromova koji se takođe najbolje hvataju noću, spada u najteži posao fotografisanja. O noćnoj fotografiiji, njenim podoblastima, tehnikama i tajnama koje se korsite se može pisati na bezbroj stranica, ali naš cilj je bio da Vas samo uvedemo u priču, da shvatite zašto je to posebna oblast fotografisanja i zašto je najbolje prepustiti je profesionalcima. Naš tim je, pored profesionalne opreme, naoružan i profesionalnim strpljenjem neophodnim za kvalitetnu noćnu fotograifju koja će Vas ostaviti bez teksta.