Fotografisanje nakita

nakit fotografisanje

Skoro da nema žene na ovom svetu koja ne obožava nakit, i skoro da nema muškarca kome zaista nije teško kada treba devojci ili ženi da izabere nešto od dragocenog nakita za poklon. Dakle, nakit kupuju jednako i muškarci i žene, samo što ih pripadnice nežnijeg i lepšeg pola više nose. S obzirom na to da je današnja ponuda nakita jednostavno ogromna, treba umeti pronaći onaj pravi. Najlakši način da odaberete nakit prema Vašim željama jeste da pretražujete putem interneta. Sedeći od kuće dame će imati sasvim dovoljno vremena da odaberu upravo onaj nakit koji su oduvek želele; a, da bi ovim putem uspeli da pronađu ono što žele, mora se podrazumeavati da je fotografija nakita koju su na internetu pronašli ili videli u nekom katalogu, ili možda u poznatom modnom časopisu, dobra, i da zaista verno predstavlja određeni nakit. Zbog toga je fotografisanje nakita jedna posebna fotografska disciplina; i vrlo tražena.

Pravih zlatara, i prodavnica sa nakitom ima neverovatno mnogo; ali ima i ljudi koji prave određeni tip nakita samostalno od kuće i zatim ga takođe prodaju. Dakle, nisu jedino vlasnici i menadžeri zlatara osobe kojima je potrebna ova usluga, ima i mnogo kreativnih radionica, kurseva na kojima se uči da se pravi nakit i sl. Ne samo što ima mnogo osoba koje se bave proizvodnjom nakita, isto tako ima veoma mnogo vrsta nakita, tehnika i materijala koji se koriste. Nije isto fotografisati kakav srebrni prsten i ogrlicu od šarenih, plastičnih perli; ali i jedno i drugo su nakit; i velikim zlatarama su potrebne profesionalne fotografije njihovih proizvoda kako bi kreirali kvalitetan katalog, ili možda stavili svoju reklamu u neki modni časopis ili jednostavno okačili svoju ponudu nakita na internet prezentaciji. Osobama koje se bave kreiranjem tzv. bižuterije i imaju razvijenu svoju prodaju, takođe su neophodne kvalitetne fotografije njihovih proizvoda. Niko u ovom današnjem modernom svetu neće ići od zlatare do zlatare, od prodavnice nakita do prodavnice nakita kako bi napravio savršen izbor. To neće raditi nijedna dama koliko god da voli nakit, i to neće uraditi nijedan muškarac koliko god da je zaljubljen. J Čak i kada je verenički prsten u pitanju, svaki čovek će prvo napraviti nekakav izbor sa sajtova, ili iz kataloga i zatim će otići da nakit pogleda uživo. Dakle, usluga profesionalnog fotografisanja nakita vrlo je tražena i korisna fotografska usluga.

Zbog čega ne bi mogao sam da reprezentativno fotografišem nakit? – možda se neko od Vas zapitao. Odlično, pitanje je na mestu. Krenimo od početka, ono što Vam je na prvom mestu neophodno jeste profesionalni fotoaparat; aparat koji ima veoma dobar zoom i veoma dobar makro mod. Fotografisanje izuzetno sitnog nakita kakav mogu biti neke minđuše, prstenje i slično, težak je posao i zahteva veoma veliku preciznost i profesionalnu opremu. U profesionalnu opremu, pored fotoaparata ovde takođe spada i svetlosna kutija za fotografisanje ili tzv. lightbox. Ona je najbolji izbor za fotografisanje kada su potrebne čiste fotografije nakita za sajt, katalog ili časopis, zato što je u njima najbolje osvetljnje, ali i bela neutralna podloga. Postoje i drugi načini za fotografisanje nakita kao – kada se nakit nalazi na živom modelu, ali i na kakvom postolju; npr. za ogrlice postoje stalci koji se koriste, dok se sa minđušama može improvizovati te i okačiti na neki zanimljiv predmet kao što je na primer lepa staklena čaša, a mogu se jednostavno držati u ruci; isto tako i prsten će lepo izgledati na elegantnoj ženskoj ruci i postoje modeli koji se bave specifičnom ovim poslom.

Čini se, ipak, da je najpreciznije fotografisanje nakita u lightbox-u jer zbog tog osvetljenja koje ne čini nepotrebne senke, ili odsjaje, najviše detalja, i na veoma sitnom nakitu se ističe, i boje se najlepše predstavljaju. Fotografisanje nakita u svetlosnoj kutiji proizvešće najvernije fotografije, a takođe i najoštrije. Na njima će biti lako uočljiv i oblik nakita i njegova reljefna struktura. Mada, neke osobe preferiraju fotografisanje nakita na živom modelu jer smatraju da se na taj način najbolje prikazuje suština nakita koji je u pitanju. Koji god da Vam je način fotografisanja nakita potreban i koja god da je vrsta nakita u pitanju mi smo tu. J

Naravno da u ovom digitalnom vremenu u kojem živimo ne možemo izbeći obradu i korekciju fotografija kada je bilo koja fotografska usluga u pitanju. Tako je i sa fotografisanjem nakita. Ponekad naše mušterije traže posebnu obradu fotografija i pravljenje tzv. kolaža na kojem se nalazi više fotografija u jednoj fotografiji. J Šta to znači? Ovako, npr. imamo fotografiju prstena u prvom planu sa određene udaljenosti tako da se vidi oblik celog prstena. Zatim u uglu imamo fotografije detalja tog prstena iz drugog ugla i iz blizine. Sada Vam je verovatno jasnije o čemu se ovde radi, i shvatate da je i ova usluga veoma tražena te da ste imali prilike da se sa kolažom susretnete kako u katalozima nakita, na sajtovima zlatara i u modnim časopisima. Ovo nije jedina što se obrađuje kada su fotografije nakita u pitanju. Vrlo često se doteruje i njihova oštrina i podešavaju se boje; naravno ove korekcije su minimalne ( ponekad i skoro nepotrebne ukoliko je nakit  uspešno fotografisan u lightbox-u), jer ne želimo da nakit na fotografiji ne liči na onaj u stvarnosti. Dakle, dobar fotoaparat i ostala prateća oprema (lightbox, osvetljenje, stalak za nakit), veliko iskustvo i preciznost u fotografisanju detalja, veština da se kreira priča sa nakitom i živim modelima (da se predstavi „stil“ nakita), kvalitetna i umerena obrada zarad dalje upotrebe fotografija (katalog, časopis, internet prezentacija i sl.) – je ono što mi nudimo pod ovom uslugom.