Fotografisanje modela

 

fotografisanje foto modela

Fotografisanje profesionalnih ili amaterskih fotomodela posebna je vrsta fotografske usluge. Zbog čega? Zbog toga što je ta vrsta fotografije veoma važna u daljim poslovnim pregovorima osoba koje se fotografišu. Naš proizvod – fotografija, može biti nečija propusnica za dalji posao. Dakle, u ovom slučaju fotografije nisu samo Vaša draga uspomena sa nekog događaja, zabeležen važan trenutak, nego su nalik propagandnim fotografijama. Samo što je u ovom slučaju model „objekat“ i glavni predmet fotografije, i model je taj koji se na neki način prezentuje. Njegova lepota i fotogeničnost koja se ispoljava na fotografiji mogu biti presudni za njegovu dalju karijeru; zbog toga mi ovaj posao shvatamo veoma ozbiljno i trudimo se da ga uradimo najbolje što možemo; trudimo se da ostvarimo prijateljski odnos sa modelom kako bi se opustio, uvek pokušavamo da analiziramo crte lica i figuru modela koji fotografišemo kako bi smo odabrali pravi ugao, osvetljenje, kako bi smo fotomodela postavili u određenu pozu… trudimo se da fotografije za Vaš book izgledaju poput onih u popularnom stranom, modnom časopisu „Vogue“.

Danas su svi upoznati sa time koliko je napredovala fotografija i koliko se fotografisanje kao umetnost i kao posao promenilo u odnosu na ranija vremena. Sada imamo Photoshop i ostale programe u kojima se fotografije obrađjuju, lica „peglaju“, doteruju, pojačavaju kontrasti, boje… da li to znači da danas svako može da izgleda poput fotomodela ukoliko ga fotografiše profesionalni fotograf poput nas? Odgovor je i da i ne. Kako – zapitaćete se. Jednostavno svako se može veoma mnogo „doterati“ i „srediti“ da prelepo izgleda na fotografiji, ali ako je prilikom korekcija urađeno isuviše promena tako da osoba sa fotografije ne nalikuje osobi u stvarnosti, onda ništa nismo uradili. Zbog toga ne mogu svi da budu fotomodeli, i da se bave tim poslom, ali svi mogu da imaju fotografije koje ističu njihove najlepše linije, i na kojima zaista nalikuju na profesionalnog fotomodela.

Ovim što smo napisali do sada, samo smo hteli da Vam stavimo do znanja koliko ozbiljno shvatamo ovu vrstu fotografske usluge i da znamo gde su granice i kako zaista trebaju da se koriste programi za sređivanje fotografija. Naravno, fotografisanje fotomodela je fotografska usluga koja obuhvata mnogo više nego samo obrađivanje fotografija na kompjuteru. Oni koji su se već fotografisali za svoj modni book, znaju da je pre dolaska na snimanje potrebno odabrati adekvatnu odeću i to nekoliko različitih kompleta i kombinacija, ali i da je veoma važno da Vas našminka profesionalni šminker. Zatim se dolazi kod fotografa na snimanje. Najčešće se za jedan book snimanja obavljaju i u studiju i napolju. Bela neutralana pozadina studija i profesionalno osvetljenje istaćiće u potpunosti fotomodela. Fotografisanje napolju, najčešće u prirodi, pod dnevnim svetlom ima takođe svoje draži i na drugačiji način prikazuje i fotomodela i odeću koju on nosi.

fotografisanje modela u Beogradu

Još jedna od glavnih stvari na koju fotograf mora da obrati pažnju jeste da ume da opusti fotomodela ukoliko on ima tremu. Ukoliko se radi o fotografisanju profesionalnog fotomodela onda za ovim nema potrebe, ukoliko se, pak radi o amateru lepa reč i osmeh učiniće svoje. Postoji tu još trikova da bi fotografije izgledale prirodno i sponatano, jer takve se fotografije najviše traže i na njima svi modeli izgledaju jednostavno lepše. Jedan način da se ta spontanost postigne jeste da okupirate modela nekom aktivnošću, da mu zadate neku zanimaciju; kada svu svoju pažnju bude usmerio na ono što radi, a ne na tremu i na Vas, fotografije će nesumnjivo biti sjajne. Mi znamo i ovaj, ali i mnoge druge trikove.

Još jedna veoma važna stvar kako bi i model, a i fotograf bili zadovoljni jeste komunikacija između njih dvoje. Mi dozvoljavamo, kako profesionalnim tako i modelima amaterima da nam kažu kakve tačno fotografije žele za svoj book. Kakve su im fotografije potrebne. Sve naše mušterije nam slobodno mogu predložiti svoju ideju, svoju zamisao jer su to fotografije koje su njima potrebne. Dakle, jedino u komunikaciji sa osobama koje fotografišemo mi pravimo fotografije najbolje što umemo.

Fotografisanje fotomodela često može biti veoma naporan posao ne samo za modela, već i za fotografa, jer igra je obostrana. J Isto koliko fotomodel mora da se kreće, namešta, pozira i slično, isto toliko mora i fotograf da se kreće, da se sagne, pomeri u stranu, udalji, približi, popne, podesi osvetljenje… Kompozicija fotografije je još jedna veoma važna stvar. Iako je veoma lepo videti zgodnog modela u centru fotografije, ponekad je pun pogodak kada se on nalazi u uglu, ili u daljini… Za dobru kompoziciju čiji je cilj takođe da na što bolji način predstavi fotomodela potrebno je dugo iskustvo u ovom poslu i razvijen osećaj. To nije nešto što se može šablonski naučiti poput drugih stvari. Zbog svega toga ovaj posao, a pogotovo ova usluga – fotografisanje modela, veoma je interesantna.

Svako fotografisanje fotomodela je drugačije. Karakter, temperament, izgled, stil modela prave tu razliku, kao i fotografije koje su mu potrebne. Neko nam može doći sa zahtevom da želi mnogo fotografija različitih emotivnih ekspresija, te bi trebalo uhvatiti ljutnju, radost, smeh, tugu, bes, ljubomoru, zavist, mržnju… Zbog toga se na svakom snimanju radi mnogo veći broj fotografija nego što ćete na kraju dobiti u nekom digitalnom formatu. Zbog toga možete čuti kako fotograf non stop „škljoca“. Ključan je trenutak, treba uhvatiti trenutak. Na kraju fotografisanja, fotomodeli biraju određeni broj fotografija koji im je potreban za book, na osnovu čega se formira cena i zatim se te fotografije obrađuju, sređuju i na kraju dostavljaju fotomodelu. Mi imamo dovoljno iskustva u ovom poslu i umemo da Vas fotografišemo onako kako Vi želite, umemo da sakrijemo Vaše mane, a istaknemo Vaše vrline.