Fotografisanje dečijih rođendana


fotografisanje decijih rodjendana

Smeh, graja, jurnjava, torte, igračke, klovnovi, baloni, veselje, gomila nemirne dece, vriskovi radosti, muzika, svećice, želje, uzbuđenje, radost, nestašluci, iščekivanje poklona… sve ovo prirodno obuhvata šta? Jedan dečji rođendan. Ukoliko ste roditelj koji već odavno ima iskustva sa ovakvim slavljima onda Vam je  sve ovo i više nego dobro poznato. Složićete se da, zaista nema ništa lepše od proslave rođendana Vašeg deteta; ali ponekad i niša napornije, zar ne? Što su deca starija, te obaveze nam nešto teže padaju, a dok su bili sasvim mali, ova iskustva bila su od neprocenjivog značaja, te organizacija proslave nije tako teško padala. Ipak, samo je jedan prvi rođendan u životu deteta; naravno i svaki naredni rođendan važan je, kako za dete tako i za roditelja koji posmatra kako mu dete raste kao „iz vode“ i kako samo napreduje. Ipak, sve je nekako teže držati pod kontrolom na rođendanima što je dete starije, jer je samim tim nemirnije, živahnije i verovatno ima i mnogo više drugara koji su došli da proslave njegov rođendan. Uspomene sa dečjih rođendana neprocenjivo su blago. Kada otvorite velike ukoričene foto albume, kao da ste otvorili jedan verni spomenar prošlosti, koji je tu da Vas podseti kako je sve nekada bilo čarobno dok su bili mali; da Vas podseti kako vreme leti i šta ste sve u životu postigli; Naravno ukoliko su te fotografije zaista verne i kvalitetne, ukoliko su zaista zabeležili te nevine i iskrene osmehe na dečjim licima; takav jedan spomenar biće i neprocenjivo blago za njih, kada porastu. Svi mi, sada kada smo odrasli, uživamo u vraćanju u prošlost, čeznemo za time da se stalno podsećamo dobrih starih vremena, lepih uspomena; a, tek koliko samo neki od nas čeznu za time da se vrate u detinjstvo! U ono nevino dečje doba, koje je u potpunosti bezbrižno, kada su najveći problemi  ti da li ćemo od mame i tate dobiti omiljenu igračku ili ne. Zbog toga je foto album sa fotografijama dečjih rođendana od neprocenjive važnosti kako za roditelje tako i za decu!

Ne verujemo ni da je bilo potrebno ovoliko priče da bi smo Vam objasnili zašto je važno praviti i čuvati fotografije ovako važnih događaja u Vašim životima, toga ste i sami svesni. I verovatno presrećni što živimo u ovom modernom dobu u kojem je tako nešto i te kako jednostavno omogućeno i skoro svima lako dostupno; danas, zaista skoro ništa ne može pasti u zaborav, jer su čuda tehnike tu da ih zauvek sačuvaju. Polako stižemo do sledećeg pitanja koje sigurno nekolicina Vas, što čita ovaj tekst, upravo postavlja: Šta će mi profesionalni fotograf za fotografisanje rođendana mog deteta kada to mogu i sam da radim? Imam digitalni fotoaparat koji pravi sasvim solidne fotografije, a deca uvek lepo ispadnu… Hm, hajde za čas da razmotrimo ovo mišljenje i ovaj stav koji veoma često roditelji imaju. Amaterski digitalni fotoaparati koje poseduje skoro svaka kuća danas, ne mogu i neće nikada moći da se porede sa profesionalnim fotoaparatima. I sami ste toga svesni, ukoliko ste ikada videli bar jednu profesionalnu fotografiju. Ona oštrina lica i očiju Vašeg deteta, sa blago mutnom pozadinom u kojoj se nalazi gomila dece koja se vesele, nikada neće moći da se postigne sa jednim amaterskim fotoaparatom. Ove „cake“ u fokusiranju, zahtevaju dosta vežbe i mogu se postići samo sa ozbiljnim profesionalnim fotoaparatom. Još ako je reč o brzom fotografisanju što jeste slučaju kada treba uhvatiti neko prilično nemirno dete, onda je zaista očigledno da je potreban profesionalac sa kvalitetnom opremom.

I kada je reč o onome – deca uvek ispadaju lepo na fotografijama – to je možda samo delimično istinito; tačno je da nijedno dete, ne može biti ružno makar zbog same nevinosti koju poseduje, ali isto tako je veoma čest slučaj da deca na fotografijama izgledaju, stegnuto, namršteno, nekako neprirodno. I to je sasvim normalno, kojem detetu je u prirodi da nekoliko minuta stoji mirno, smešeći se, a da ne zna ni čemu se smeši, dok njegovi drugari sa nestrpljenjem čekaju slavljenika da nastave igru? Uostalom, i kada nije reč o fotografisanju dečjih rođendana, već uopšte o fotografisanju dece, prosto je normalno da im dugo poziranje ispred fotoaparata po naredbi njihovih roditelja, uopšte nije prirodno; a na dečjim licima se mnogo lakše otkrivaju emocije, te se na fotografiji ta stegnutost i te kako vidi. Sigurno i sami posedujete mnoštvo fotografija Vaše dece, bilo da ste ih fotografisali Vi sami, neki Vaš prijatelj, ili neki „profesionalni“ fotograf unajmljen u dečjem obdaništu ili u školi. Kako Vam Vaše dete izgleda na toj fotografiji? Lepo, nasmejano i prirodno kakvo je zaista, uživo? Ili namršteno, nezadovoljno, čudno, stegnuto, nekako neprirodno, kao da ne liči na sebe? Najčešće je ovo drugo slučaj.

Nemojte nas pogrešno razumeti, ne radi se o tome da su deca nemoguća za fotografisanje, već se jednostavno radi o tome da im je potreban drugačiji pristup. Ne može se dete fotografisati isto kao odrasla osoba; pa i odrasle osobe imaju ponekad problem kada se nađu pred fotoaparatom profesionalnog fotografa, i treba znati kako koga da opustite, da razbijete tremu. Dakle, sve individue, svih uzrasta moraju imati poseban pristup od strane fotografa. Znate i sami, ukoliko ste roditelj, koliko je nekada teško da zabavite dete i svo njegovo društvo na rođendanima; neko jednostavno to ne ume, a ima i onih prirodnih talenata koji su jednostavno rođeni za to da zabavljaju dečicu; zbog svega toga, za dečje rođendane većina roditelja unajmljuje profesionalnog animatora ili klovna. Takođe, sve češće unajmljuju i profesionalnog fotografa koji će taj prelepi događaj, taj divan dan propisno zabeležiti. Uskoro će Vam postati još jasnije zbog čega. Rekli smo dakle, da je veoma važan pristup deci, ne samo kada je potrebno zabaviti ih, već i kada je potrebno smiriti ih, zainteresovati ih za nešto, ali i kada je potrebno fotografisati. Znači, svaki profesionalni fotograf koji ima zadatak da fotografiše decu na dečjim rođendanima, bilo da samo fotografiše ceo rođendan ili da ima zadatak da uradi dodatne posebne, pojedinačne portrete slavljenika, roditelja, braće i sestara, ima mnogo stvari na koje treba da obrati pažnju.

Kakav je to pristup koji će doneti dobru dečju fotografiju? Pristup je nalik dečjem animatoru, odnosno svaki profesionalni fotograf koji ima ovaj zadatak pred sobom da bi ga uspešno obavio mora imati bar neku dozu tog dečjeg animatora u sebi, tog klovna; mora umeti sa decom. Treba pronaći način da ih zainteresuješ da uopšte budu voljna da se fotografišu, da im ispričaš neku magičnu priču, bajku u vezi fotoaparata; treba da ih nasmeješ baš u trenutku kada je sve namešteno, kada je fokus na mestu i jedino što ostaje je da pritisneš dugme; treba da ih privoliš k’ sebi kako bi bila opuštena, spontana. Tek tada deca će na fotografijama izgledati prirodno, verno. Osmesi neće biti stegnuti, dete neće biti namršteno zbog dosade, čak šta više možda će nakon ovakvog jednog fotografisanja i zavoleti celu ovu priču, pa će i ubuduće Vama dati da ih mnogo lakše fotografišete. Možda ste se sada zapitali – pa, zar ja kao roditelj ne bi trebao da budem u stanju da najbolje opustim rođeno dete, da ga najlepše nasmejem? Odlično pitanje, odgovor je naravno potvrdan –  da, vi kao roditelji najbolje možete nasmejati Vaše dete, i sigurno je da najbolje umete sa njim. Trik je u sledećem: deca su na Vas navikla; navikla su na to da skoro svakodnevno, od kada su bili baš mali idete za njima stalno jureći ih, kako bi ih fotografisali, kako ne biste propustili ni jedan trenutak u njihovom brzom odrastanju; verujte da ste im time i više nego dosadili, te im samo fotografisanje više nije interesantno; ali, kada se pojavi neko sasvim novi, neki čika, ili neka teta koja je donela veliki fotoaparat, sa nekakvim stalkom, ta osoba postaje i više nego interesantna svoj deci na rođendanu; još, ako fotograf ima pristup koji smo mi ovde naveli, onda postaje pravi heroj dečjeg rođendana, skoro kao i sam animator, odnosno klovn. Deca će tada juriti i žuriti, i guraće se ko će pre kod njega, ko će prvi da se fotografiše i sl. Fotografije će sigurno biti vesele, spontantne i prirodne; a, da ne govorimo o samom kvalitetu jedne profesionalne fotografije uopšte.

Međutim, nisu ovo jedini razlozi zbog kojih bi trebalo da fotografisanje dečijih rođendana prepustite profesionalcima. Pored toga što Vam je za ovako nešto potrebna profesionalna oprema, i pored toga što možda nećete uspeti da zainteresujete decu da budu mirna i da Vam poziraju, da li je Vaš posao toga dana zaista samo taj da jurite za decom sa fotoaparatom u rukama? Pre svega, dan kada je Vašem detetu rođendan je jedan poseban dan za Vas i treba da ga proslavite što lepše, sa što manje stresa ukoliko je to moguće. Treba na tom rođendanu da pronađete bar par trenutaka samo za sebe kada ćete upiti svu tu radost tog posebnog dana, i kada ćete pokušati da zauvek utisnete u sećanje osmeh Vašeg malog deteta i sve te radosne emocije u vazduhu. Ukoliko uspete da odvojite par trenutaka samo za ovo, svaka Vam čast; jer, verovatno i sami znate koliko je tu juranjave oko toga da se deca ne povrede, da ne naprave neku štetu, da se svako dete fino zabavi, popije sokić i posluži hranom; ako je u pitanju masovniji rođendan u igraonici, onda da se ugoste i roditelji te dece; pa tek donošenje torte i duvanje svećica… mnogo, ali zaista je mnogo posla za svakog roditelja kada je jedan dečji rođendan u pitanju, da bi oni preuzeli na sebe i odgovornost fotografisanja ovog specijalnog dana. Ili ako taj posao prepustite nekom bliskom prijatelju, opet će to biti amaterske fotografije  kojima teško da ćete biti zadovoljni, jer kao što ste i sami zaključili iz cele ove priče – decu nije tako jednostavno fotografisati, ako nemate prethodnog iskustva. Zbog svega toga, nemojte dozvoliti da jedan ovakav poseban dan u životu Vašeg deteta ostane nezabeležen.

Jedan od najlepših rođendana je svakako onaj prvi. Roditelji koji su već doživeli ovu vrstu radosti, onda svakako znaju o čemu ovde govorimo; i sigurno je da su ili presrećni što su  za njega unajmili profesionalnog fotografa te sada mogu kad god da se vrate u te neverovatne trenutke; ili su veoma ljuti na sebe što ovo nisu uradili, bar za taj prvi, najvažniji rođendan. Prelepa torta u obliku omiljenog crtanog lika Vašeg deteta sa onim brojem svećica koje označavaju broj godina koje Vaše dete puni; zatim taj trenutak kada dete smišlja želju, gledajući naokolo da li ste mu baš taj poklon Vi kupili; kada ushićeno duva u svećice, i zatim buran aplauz i smeh ostale dece; trenutak kada dete napokon dobija poklon od Vas uzvikujući da mu se želja zaista ostvarila; jurnjava i vratolomije dece koja se igraju po igraonici ili „preuređuju“ Vaš stan; mađioničar koji je izvodio trikove koji su bez teksta ostavili i Vas, a ne samo decu; izrazi njihovih lica dok sa nestrpljenjem očekuju njegovu sledeću tačku, njegov sledeći trik; dečji animator koji je i Vas uspeo da nasmeje do suza; i na kraju rođendana onaj nevini, iskreni, dečji pogled pun zahvalnosti prema Vama zato što ste mu priredili jednu ovakvu proslavu i bili toliko brižni da ste napravili njegovu omiljenu tortu… sve ovo, i mnogo više od toga, kao što obično i biva na svakom dečjem rođendanu, može sasvim verno ostati zabeleženo na profesionalnim fotografijama koje ćete sa ponosom i radošću u srcu čuvati u posebnim dečjim foto albumima.

U naše usluge fotografisanja dečjih rođendana spada fotografisanje i u specijalizovanim igraonicama u kojima se dečji rođendani održavaju, i u Vašem domu. Takođe u zavisnosti od dogovora sa Vama izradićemo određeni broj fotografija, a sve ostale fotografije čiji će broj takođe zavisiti od našeg dogovora, možete dobiti i u digitalnom formatu, odnosno na dvd-u. Glavni fokus fotografija biće, svakako na slavljeniku, ali i na braći, sestrama ili kome god Vi kažete. Za vreme dečjeg rođendana možemo se dogovoriti da, takođe, uradimo i nekoliko posebnih portreta, samog slavljenika, slavljenika sa roditeljima, sa braćom, sestrama, cele porodice, ili slavljenika sa najboljim drugom i drugaricom… Ne dozvolite da najlepši dani Vašeg deteta ostanu bez verno zabeleženih fotografija koje će činiti najlepši spomenar njegove mladosti.