Bowens rasveta

bowens rasveta - beograd, srbija

Ne postoji nijedna profesionalna fotografska agencija ni kod nas, a ni u svetu, a koja nije veoma dobro upoznata sa vodećom svetskom markom za fotografsku rasvetu; u pitanju je čuvena marka „Bowens“ koja proizvodi upravo najkvalitetniju fotografsku rasvetu. Može se reći da fotografske agencije koje poseduju ovu rasvetu spadaju u ozbiljne fotografske firme, dok sve one druge koje tek čekaju da obezbede sebi ovaj deo skupocene opreme nisu još dostigle taj visoki nivo profesionalizma. Za jednog fotografa koji se bavi i studijskom fotografijom, pored kvalitetnog fotoaparata, dobrih različitih objektiva, kvalitetnog stativa, deo opreme bez kojeg se takođe ne može je – profesionalna rasveta ili Bowens rasveta. Zaista fotografska rasveta ovog proizvođača jedna je od najcenjenijih u svetu, i mnogi poznati svetski fotografi je hvale na sav glas. Hajde da kažemo nešto više o ovom proizvođaču rasvete, čiju opremu i naša fotografska agencija koristi već veoma dugo.

U pitanju je engleska kompanija koja ima zadivljujuće dugu tradiciju; osnovana je daleke 1923. godine u Londonu, što znači da se ona u ovom poslu nalazi već preko 90 godina. Prvobitno je Bowens kompanija nastala pod imenom „Bowens Camera Service Company“ sa namerom da se kompanija pre svega bavi popravkom fotoaparata. Nekih 30-ak godina kasnije kompanija je toliko napredovala i razvijala se da je postala jedna od najvećih u Evropi. Već 1963.godine ona menja ime u ono koje nosi i dan danas: „Bowens International Ltd“. Međutim, danas, nije neophodno korisiti njeno puno ime, već je dovoljno samo reći „Bowens rasveta“ i svi ljudi koji su u fotografskoj priči znaće o čemu je reč.

Davne 1947. godine proizveli su svoje prve „blic sijalice“. Samo tri godine kasnije oni su proizvodili i prve elektronske studijske blic sisteme. Zahvaljujući Bowens blicevima studijska fotografija se tih godina znatno promenila i napredovala. Možemo reći da su se sa razvojem Bowens rasvete i njihovih elektronskih rasvetnih sistema podigli standardi kvalitetne profesionalne fotografije. 1963. Bowens je kreirao i prvu eletkronsku blic jedinicu kao zasebnu jedinicu. Ovaj izum je bio dovoljan da kompanija, u narednih par godina, uloži sve svoje snage u dizajniranje i proizvodnju studijske rasvetne opreme. Prvi koraci koji su dalje vodili ka razvoju globalne proizvodnje njihovih proizvoda odigrali su se 1966. godine, kada su svoju najbolju rasvetu prikazali na Fotokini (Photokina), najvećem svetskom vašaru na kojem se obavlja razmena fotografske opreme i predstavljanje novih prozivoda. Neki od rasvetnih uređaja Bowens kompanije, kao što je npr. Monolajt 400 (The Monolite 400) bili su vodeći u celom svetu, i to još krajem 60-ih godina.

Iako je konkurencija u svetu fotografske rasvetne opreme danas mnogo veća nego što je bila tih prvih godina kada se fotografija uopšte razvijala, kompanija Bowens je uspela da se zadrži u samom vrhu. Oni su samo nastavili da sa napredovanjem tehnolgije uopšte, nadograđuju i usavršavaju svoju ponudu, oslanjajući se na dugogodišnje iskustvo u ovom poslu i dobro poznavanje fotografske problematike. Danas, ova kompanija proizvodi raznorazne rasvetne uređaje namenjene prvenstveno za studijsku fotografiju; proizvodi se razlikuju, pa tako u ponudi ima onih prilagođenih za amatersko bavljenje fotografijom, ali i onih koje koristimo mi, namenjenih za profesionalno bavljenje fotografijom. Bilo da su Vam potrebni specijalni reflektori, blic glave, kompleti blic rasvete, zilberice, blic lampe, daljinski okidači, softbox, kišobrani… Bowens je pravi izbor.

Mi ne možemo ni da zamislimo da se bavimo ovim poslom bez korišćenja Bowens rasvete, barem kada je reč o studijskoj fotografiji. Jer, samo uspomoć njihovog osvetljenja može se izvući maksimum iz svake fotografije. Profesionalizam, zahteva adekvatnu opremu; jer bez odgovarajućeg alata, uzaludno je i znanje i talenat. Naša fotografska agencija može se pohvaliti sa posedovanjem neophodnih rasvetnih uređaja marke Bowens. Težimo ka tome da i naša firma, poput Bowens kompanije, postane sinonim za jednu reč – kvalitet.